Vés al contingut
x

Santos ressegueix el rastre de la pantera

Mitjà de comunicació:
elpuntavui.cat
Data de publicació:
16 de febr. de 2010
Extracte
Jordi Bordes
Enllaç a la notícia aquí

Carles Santos, als 69 anys, continua definint-se com un músic que puja a escena. No es canvia el seu ADN musical pel de dramaturg teatral. Per a la recuperació de La pantera imperial s'ha mantingut rigorosament fidel a l'original. Considera que té més risc posar a prova una peça estrenada fa més d'una dècada que oferir un treball nou, «perquè només pel fet de ser nou ja t'allibera de moltes responsabilitats».

La intenció del muntatge del 1997 continua sent vàlida ara: visualitzar la música de Bach. El músic va partir de les partitures de La passió segons Sant MateuLa fuga en la menor L'ària de la cantata núm. 37 i les va adaptar per a veu i diferents instruments. Envoltant l'escena, uns imponents bustos de Bach, uns elements que recorden els típics bustos de les botigues de records. Són uns elements, però, movibles. Tot i que el seu balanceig pugui recordar el moviment dels martells del piano, Santos apunta que l'escenografia és tan reiterativa com la música repetitiva de Bach; «volíem fer un treball sobre la mística de Bach». Per això, jugant només amb sis compassos se sustenta la dramatúrgia dinàmica i, paradoxalment, respecte a la musicalitat, innovadora: és en l'aparició dels cantants, en la del mateix cor (que circula de cap a cap d'escena) o dels pianos que roden sobre tarimes que es captiva la mirada i es distancia dels clàssics concerts «de faristol», com defineix el mateix Santos. L'estrena del muntatge va ser al Teatre Mousonturm de Frankfurt. A l'estiu, es va incorporar el cor de Lieder Càmera al Festival Castell de Peralada.

La direcció artística del Teatre Lliure va proposar a Carles Santos que, per a la temporada 2009/2010, recuperés un dels seus muntatges insígnia: La pantera imperial. El ressò d'aquest treball, probablement, va fer que la direcció artística plantegés a Santos ser músic resident del Lliure, un títol que avui continua regentant, com és el cas de Cesc Gelabert. No és casualitat que la reposició de Santos coincideixi pràcticament amb la del ballarí i coreògraf In (goldenen) Schnitt –La secció (daurada) I–, de Gerhard Bohner.